Film- och videokamerorna har en mycket intressant historia. Precis som alla andra tekniska prylar har utvecklingen skett väldigt snabbt och mycket har skett på kort tid. Knappt har en ny detalj lanserats förrän nästa tekniska landvinning presenterats. De kameror som använts för att filma idag är naturligtvis rätt långt ifrån de första modellerna på marknaden. Här ska vi gå igenom vad som egentligen hänt med videokamerorna över åren.

Inledande historia

De allra första videokamerorna kom redan på 1920-talet och saknade lagringsutrymme. Sensorn bestod av en enda fotocell, med en roterande skiva som användes för att projicera bilden. Senare kom projektorn, vilket skapade vissa lagringsmöjligheter, även om processen var krånglig. Filmen behövde först framkallas och sedan behövdes en projektor för att kunna spela upp den. Det tog alltså lång tid att redigera filmen så att den ens gick att visa. Dessa var dock egentligen det enda vettiga alternativen för vanliga privatpersoner fram till 1980-talet, då de klassiska VHS-kamerorna kom. Dessa kameror använde fullstora VHS-band, som du sedan placerade i din VHS-spelare och spelade upp hemma på Tv:n.

1980-tal

Kassetterna, och följaktligen även kamerorna var gigantiska och inte behändiga på något sätt. Dessutom kunde tillverkarna så klart ta bra betalt, med stöd av nyhetens behag. En VHS-kamera kunde gå för 15-20 000 kronor i mitten av 80-talet. Beräkna då detta med dåtidens pengavärde. Tillverkaren JVC revolutionerade dock marknaden med så kallade VHS-c kassetter. Dessa var betydligt mindre, vilket då även gjorde kamerorna mindre. Då behövde bara en stor VHS-kassett, i vilken du placerade den mindre. Tillverkaren Kodak lanserade i samma veva video 8-systemet, som var ett annat smidigt format.

1990-tal och framåt

På 90-talet börjar så den digitala revolutionen sätta sina spår i digitalkamera-utbudet. Med det så kallade DV-formatet kunde du lagra upp till fem timmars inspelning. Men den stora succén är ändå det så kallade mini DV-formatet. De hade förvisso mindre lagringsutrymme, men tack vare storleken blev det så mycket smidigare att filma. Nu kunde tillverkarna göra videokamerorna ännu mindre. Dessutom var kvaliteten på ljud och bild avsevärt bättre än VHS-kamerans. På annat håll fortsatte även video 8-kamerorna att utvecklas till den digitala världen, med det så kallade digital 8-systemet.

Idag är det fortfarande digitalt som gäller och så kallade DV-kameror säljs fortfarande. Det går att hitta kvalitetskameror för ett par tusenlappar. Från att privatpersoner knappt hade råd med kamerorna, eftersom priset låg på cirka 13-14 000 kronor kring millennieskiftet till runt 2 000 kronor. Samtidigt som kamerorna hela tiden blivit bättre. Många konsumenter idag har dock ännu högre krav på bildkvaliteten. Därför har även så kallade HD-kameror etablerats på marknaden. Dessa använder hårddiskar och minneskort för att lagra. Dessa börjar i rask takt fasa ut DV-kamerorna.