Det finns många aspekter att ta hänsyn till om du vill börja filma. Dels beror ditt val av utrustning på vad det är för något du tänker filma. Om videokameran endast är tänkt att användas för till exempel hemmabruk eller på semestern kanske kvalitet blir en sekundär aspekt samtidigt som tillgänglighet och smidighet blir allt viktigare. Ska kameran, eller filmen/videoklippet, däremot användas i en mer professionell regi ökar behovet av kvalitet, tillbehör med mera. Här nedan följer några exempel på användningsområden för din kamera och du ges olika tips som du kan använda dig av för att uppnå det önskvärda resultatet.

Semesterfilmaren

Vilken typ av person du är och vilka aktiviteter du kommer ägna dig åt är några av de största faktorerna som avgör valet av kamera. Är du en sportig person som kommer ägna dig åt flera fysiska aktiviteter såsom surfing eller bergsklättring finns kamerorna från GoPro som passar ypperligt med sin flexibla design och varierande användningsområden. Den lugna personen som istället fokuserar på djurparker och liknande kan istället titta in marknaden av digitala videokameror som spelar in i höga upplösningar och sitter bra i handen. Val av upplösning beror på behovet och ifall det är möjligt för personen i fråga att spela upp det på sin tv.

Att filma som hobby

För hobbyfilmaren finns det mängder av guider att hitta gällande att komma igång och vilken utrustning du bör ha. Just frågan om utrustning är dock mer sekundär eftersom hobbyfilmaren ofta börjar från grunden men har stor passion för film. Några viktiga punkter att tänka på här är att inte starta för stora projekt till en början. Att börja småskaligt och slutföra projekten istället för att börja stort och fastna är en av grunderna för att utvecklas och behålla intresset. Beroende på hur pass småskaligt du börjar kan valet av kamera skifta mellan din smartphone, en enklare systemkamera eller en mer avancerad digital videokamera.

Den professionella filmaren

Har du kommit upp i den nivå då du börjar använda filmning professionellt öppnar fältet upp sig ordentligt. Fortfarande är typen av film du vill producera av vikt men här blir kvalitet och bra utrustning en mer pressande fråga.

Räcker HD eller behöver du kanske fundera på en kamera som klarar av 4K? Räcker handhållna kameror eller krävs någon form av ”steadicam” eller annan rigg? Det finns många detaljer att gå in på gällande andra aspekter också men att klargöra för dig själv vad för typ av projekt du vill satsa på kan bidra till att du kommer långt i processen innan du ens har börjat filma.