Nostalgin verkar vara tillbaka för att stanna. Det säljs analoga LP-spelare och vinylskivor som aldrig förr. På fotofronten har polaroidkamerans charm återigen blivit populär. Vad det gäller polaroidkamerans vara eller inte vara trodde nog flertalet att produkten hade dött ut i samband med digitaliseringen av fotograferandet. Dock verkar det vara något lockande med att hålla en riktig bild i handen – bara minuter efter att den tagits. Polaroidkameran verkar vara här för att stanna!

Marknaden för polaroidkameran

Flertalet av tidigare generationers fascination över polaroidkamerans förmåga att spotta ut en fotobild direkt gör nostalgifaktorn skyhög. Polaroidkameran var ren fotomagi för barn födda runt 1970-talet. Polaroidkameran är tillbaka och inte bara i billiga varianter.

Ett av fotovärldens största och mest etablerade märken – Leica – gör tysktillverkade polaroidkameror av hög kvalitet. Fujifilm var tidigt ute med att skapa en uppdaterad polaroidkamera 2.0 med produkten Fujifilm Instax. Idag kommer det nya varianter av polaroidkameror från många av de mer etablerade kameratillverkarna och det som driver marknaden är ren och skär nostalgi inom fotografi.

Fördelar- och nackdelar

Det som är fördelen med en polaroidkamera är att bilderna framkallas med en gång. Så snart du har tagit fotot står du med det i handen inom ett par sekunder. En annan fördel är att bilderna blir lite mer retro och gammalmodiga, vilket skiljer sig från mängden. Det som är nackdelen med en polaroidkamera till skillnad mot systemkamerorna är att själva kameran ofta är väldigt dyr att införskaffa, speciellt om du vill ha en med lite högre kvalitet. Bilderna är också ömtåliga och det gäller att du förvarar dem väl.

Polaroidkamerans användningsområden

Till skillnad mot traditionella kameror eller digitala kameror kommer bilden från en polaroidkamera ut på en gång. Redan efter några minuter efter att bilden är tagen kan du hålla den i handen och se det faktiska resultatet. Användningsområdena är otaliga, tänk dig födelsedagsfesten där alla tar fotografier med en polaroidkamera för att sedan klistra upp bilder på ett stort fotocollage. Detta är otroligt populärt om du till exempel ska ut på en resa och vill skapa minnen för livet. Du behöver inte vänta på att fotona ska framkallas.

Ett annat användningsområde där kameran är väldigt populär är på den sociala plattformen Instagram där du kan kombinera bilder från mobilkameror med dina polaroidbilder. På så sätt kan du göra ett väldigt unikt kollage och bildspel som sticker ut från alla andra. Många använder idag både Instagram och andra sociala medier som exempelvis Facebook för att nå ut med sina produkter eller tjänster. Även privatpersoner har möjlighet att bygga upp sitt varumärke på detta sättet. Om du vill ha en karriär inom sociala medier och fotografi är polaroidkameran ett utmärkt val.