Kameran är en apparat för att fotografera bilder på ett ljuskänsligt medium, som är ett krav för alla fotografer. Principen gäller oavsett om mediet lagras på analog film eller som digitalt dataminne. Kamerahuset är en ljusförsluten låda tillverkad i metall eller plast. Systemkameror av bra kvalitet är i regel gjorda i någon typ av lättmetall.

Objektivet är den bild du ser i kameran tillsammans med sökaren – vilken du använder för att få rätt fokus i bilden. På en systemkamera är objektiven utbytbara beroende på vad, hur och när du ämnar fotografera. Ett zoomobjektiv kan exempelvis vara bra om du ska fota skygga fåglar, sportevenemang eller djur, ett annat objektiv passar om du ska fotografera i skymningsljus.

Olika objektiv

Hela idén med en systemkamera är att kameran kan byta objektiv och att den har fler funktioner än en enklare kompaktkamera. För att reda lite i begreppsdjungeln och vad man kan läsa ut på de olika objektiven behöver man förstå följande termer; brännvidd, bländaröppning och exponeringstid. Ett objektiv för vidvinkel är bra för exempelvis landskap eller gruppbilder och innehar beteckningen 24mm:s objektiv. Ökar man brännvidden på ett objektiv kommer man öka förmågan till att zooma in. Ett normalt objektiv som passar och är mest allround har beteckningen 50 mm:s. Bländaröppningen är enkelt beskrivet storleken på kameralinsen där ljuset kommer in. Exponeringstid är tiden som bländaren hålls öppen för ljusinsläppet.

Systemkameran ger möjligheter

När du väljer en systemkamera ger det dig fler möjligheter än om du har en kompaktkamera eller en polaroidkamera. Utbyte av objektiv kräver att du vet vilka typer av objektiv din kamera passar för. På fackspråk kallas detta objektivfattning.

Du bör veta vilka objektiv kameran klarar av och vilka som passar i systemkamerans objektivfattning. Viktigt att förstå är att det även finns kompakta systemkameror och DSLR-systemkameror. Skillnaden mellan dessa är att DSLR-kameror har en inbyggd spegelprisma emedan en kompaktsystemkamera tar bilden genom en ljuskänslig digital sensor. Skillnaden mellan dessa två modeller av systemkameror är priset, snabbhet på autofokus och bildsökare. Där är DSLR-systemkamerorna strået vassare och oftast dyrare än kompakta systemkameror.

Systemkamerans för- och nackdelar

Hur mycket skiljer sig fotokvaliteten mellan en systemkamera och låt säga en modern mobilkamera av senaste modell? Om du vill ta riktigt bra bilder är fortfarande produkter gjorda för det specifika ändamålet – att fotografera – bäst i alla kategorier. Precis som tekniken på mobiler och mobilkameror har blivit allt bättre har tekniken förfinats på systemkamerorna och blivit optimerade för att ta riktigt bra bilder. Vill du bli mer seriös med ditt fotograferande ska du investera i en systemkamera. Oavsett om du väljer en kompakt systemkamera eller en DSLR-systemkamera kommer den märkbara skillnaden vara fotograferandets möjligheter och bättre bilder. Med olika typer av objektiv kan du fånga ögonblickens perfektion till fullo!