Har du ett stort intresse av film och vill börja stå bakom kameran? I så fall är det mycket som du bör tänka på. För det första bör du lista ut vad för typ av film du vill syssla med. Vill du filma dig själv och börja vlogga eller stå bakom kameran och filma andra? Vill du lägga mycket tid på redigering av resultatet eller vill du att det ska upplevas spontant?  När du vet svaret är det lättare att se vilken utrustning du ska köpa.

Det går så klart att filma med din mobiltelefon men om du vill ägna dig åt seriös videoinspelning lönar det sig att köpa professionell utrustning. Detta kostar såklart en slant men se det som en investering i framtiden och ditt nya yrke. Oavsett om du har tänkt ha filmandet som en hobby eller om du vill kunna leva på det märks en stor skillnad i kvalitet på en mobil och en ordentlig videokamera.

Att tänka på vid val av kamera

Det kan vara ett stort steg att komma igång och filma men har du bara rätt utrustning går allt mycket lättare. När du ska välja kamera är det viktigt att titta på funktioner som till exempel vinklingsbar display. Detta är väldigt användbart om du till exempel vill filma dig själv. Ljudet är såklart också viktigt, så kolla gärna efter en kamera som har uttag till en extern mikrofon.

En annan sak du bör tänka på är om du behöver ett stativ. Med ett sådant blir det mycket enklare att rikta kameran precis dit du vill ha den. Beroende på vad du ska göra kan det räcka med ett vanligt bordsstativ men för större projekt kan du behöva ett stativ på tre ben. Du bör också tänka på om du ska bära med dig utrustningen eller om du har bil.

Vart ska du vända dig?

Att filma har blivit otroligt populärt och det kan vara svårt att skilja sig från mängden, speciellt om du är ny och inte har några kontakter i branschen. Du kan såklart söka på jobbsajter och se om det finns uppdrag för filmare men räkna med att konkurrensen är hård. Det är enklare att vända sig till familj och vänner i första hand och sedan jobba sig uppåt.

Var inte heller rädd för att utnyttja sociala kanaler. Du kan lätt skapa ett konto på Instagram eller YouTube och lägga upp dina filmer där. På så sätt är det större chans att du blir upptäckt av utomstående företag som kan kontakta dig med jobberbjudanden. Du ansvarar själv för vad du lägger upp på ditt konto så det är en perfekt chans att marknadsföra sig. Dessutom är det helt gratis att använda.