Bröllop tenderar att snabbt dra iväg i pris, och det är många aspekter man gärna kostar på. Fotografen tenderar dock att lämnas i skymundan när budgeten görs.

Fotografen är alltid värd att spendera på för att garantera att du alltid kommer att minnas den bästa dagen i ditt liv. Vi rekommenderar självklart att du anställer en professionell fotograf om det är en möjlighet.

Vi förstår dock även att det inte alltid är ett alternativ, och alternativa lösningar går att hitta. För att kunna spara så många minnen som möjligt av dagen rekommenderar vi att du kombinerar flera av alternativen.

Skicka runt en kamera

Ett annat sätt att få alla på bild är att låta en kamera gå runt bland gästerna, och låta dem göra lite vad de vill med den. Du kan göra det traditionella valet och använda en digitalkamera.

Annars kan du göra ett lite mer nymodigt val och skicka runt en polaroidkamera. Vi har en sida om hur polaroidkameror fungerar och vad fördelarna är som i så fall kan vara värd att läsa.

Ofta blir det en roligare låta en polaroidkamera gå runt, för en mer personlig touch. Dessutom blir bilderna mindre, vilket kan locka vanligtvis kameraskygga gäster att vara med på en bild eller två.

Be en familjemedlem fotografera

En annan lösning är om det finns någon i familjen som är bra på att fotografera, eller åtminstone har en kamera och ett fotointresse. Kameran behöver inte vara dyr för att kunna ta bra bilder. Finns en kandidat som inte har allt för mycket erfarenhet kan vi rekommendera vår guide för nybörjare.

De kanske inte bör få förtroendet att ta de bröllopsbilder som senare ramas in om de helt saknar erfarenhet. Vimmelbilder eller bilder på lokal, dukning och bröllopstårta klarar dock de flesta.

På så sätt kan du spara på den dyrbara tid som du anställer en utbildad fotograf. En hel dags jobb blir betydligt dyrare än en eller två timmar.

Är alla ekonomiska genvägar redan tagna och budgeten fortfarande inte räcker till bröllopsfotografen i någon timme, kan det vara värt att ta ett mindre lån. Jämför i sådana fall smålån hos Lånapengarna.com för att hitta det allra bästa erbjudandet.

Det är självklart bäst att undvika lån och i stället spara till den stora dagen. Är det oundvikligt är det dock bättre att låna precis det du behöver. En frilansande fotograf tenderar att ta runt 1000 kronor i timmen, se därför till att du inte lånar mer än 2 000 eller 3 000 kronor.

Sätt upp ett photobooth

Vill du inte be en familjemedlem om hjälp finns det sätt att låta gästerna ta bilder själva. Ett sätt att göra det är att anordna ett photobooth.

Allt du behöver är en fin och enkel bakgrund och en digitalkamera. Vill du göra det ännu lite roligare kan du göra lite egen rekvisita, såsom masker, ballonger eller hattar.

Be alla att ta minst en bild, eller ha en tävling för den som är med på flest. På så sätt kommer du ha otaliga bilder och skratt sparade inför framtida nostalgi.

Använd en hashtag

Sociala medier blir oundvikligen en stor del av alla tillställningar vi går på. Det kan därför vara bra att ligga ett steg före och redan från början be gästerna att använda en hashtag.

Att fotografera med sin smartphone för att sedan ladda upp på sociala medier är ofta mindre omständligt för gäster som inte har allt för stor vana av fotografi. Det går dock att optimera de bilder som tas med mobilen om man vet vad man ska försöka med.

Hitta tips på olika lägen och justeringar du kan göra för att ge dina bilder en professionell finish.